• Er ontstond een levendige handel!

    Sjaak Euser

Vogelweid': drukke kinderboekenmarkt

[SCHAGEN] Het was lezen en griezelen geblazen in de Kinderboekenweek, die van 4 tot en met 15 oktober duurde. Bij de bibliotheek konden de kinderen 'griezelig knutselen', bij boekhandel Plukker 'griezelig schminken' en ook de basisscholen organiseerden lees- en gruwelactiviteiten voor de leesbevordering. Zo ook op basisschool de Vogelweid' in de Waldervaart: daar was woensdag 11 oktober de kinderboekenmarkt. We volgen de broers Maik (8) en Boy (10) Boerefijn en vriend Ryan van Ee (10).

In de hal en de gangen van de school lopen ouders, leerkrachten en veel kinderen. Boy, Maik en Ryan maken hun tafel gereed voor de verkoop. Op tafel verschijnen verschillende boeken, 'Duckies' en voetbaltijdschriften. Boy: ,,Ik speel in de AZ-competitie, dus ik heb daar vroeger veel van gelezen. Sommige kinderen uit de klas willen die voetbalboeken hebben, dus we verkopen sowieso wel wat."

De jongens uit groep 5 en groep 7 vonden het niet moeilijk te kiezen welke boeken ze in de verkoop zouden doen. ,,Ik had nog heel veel babyboekjes thuis", vertelt Maik. ,,Die lees ik niet meer. Nu lees ik vooral spannende boeken. Ik heb wel Dolfje Weerwolfje voor mijn verjaardag gekregen, die is wel heel griezelig. Maar daar moet ik nog in beginnen. Ryan: ,,Ik lees vooral Donald Duck-pockets, maar die ga ik niet verkopen, die verzamel ik alleen." Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar 'griezelen'. Op de Vogelweid' werd de leesweek
afgetrapt met een voorstelling, vertelt Boy. Alle juffen gingen als heks verkleed en juf Manon was opperheks. ,,En meester Joop ging een verhaal voorlezen", gaat Maik verder. ,,Over een man met veel wratten en één hand. Een beetje een smerig verhaal." Maik toont het boek dat hij even van juf Marleen heeft geleend: 'Gruwelijk grappige griezelverhalen' van Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel. Voetbaltrucjes 'Alle tijdschriften € 0,20 per stuk' en 'Alle Borre-boekjes € 0,50 per stuk' is op twee briefjes te lezen. Het is een drukte rond de tafel. Kinderstemmen en muntgeld klinken door de hal. ,,Hé Maik, hoe duur is deze?" vraagt een andere jongen. - 75 cent. Een blauw plastic schatkistje komt tevoorschijn: verkocht! ,,Heerlijke chaos" Joop Janson, directeur van de school, geniet van het spektakel. ,,De kinderen vinden het leuk, ouders treffen elkaar. Ik zou het elke week willen."