• Bekwame zweminstructeurs en een prachtig zwembad... Op de foto links Jeannet Smit en rechts Gabriëlla Monincx

    Simone Gerard

Zelfredzaamheid in het water

TUITJENHORN Binnenkort kunnen ouders met hun kinderen in Tuitjenhorn en omgeving op de fiets naar zwemles. Goed verstopt onder de molen in Park van Blanckendaell ligt een prachtig zwembad. Op deze locatie gaan Gabriëlla Monincx en Jeannet Smit 5 november van start met een splinternieuwe zwemschool die de toepasselijke naam Waterdieren krijgt.

Na langdurig overleg is er een overeenkomst gesloten voor het geven van zwemlessen aan kinderen. De eerste lesgroep start op de maandagmiddag om 14.15 uur en de laatste les eindigt om 19.15 uur. De aanmeldingen gaan hard in deze nieuw startende groepen. Er zijn nog maar enkele plekjes vrij. Voor de openstaande plekken kun je je nog aanmelden. Vanaf januari wordt de donderdagmiddag toegevoegd aan het lesprogramma, in de toekomst volgt de dinsdagmiddag.

GROEPSLESSEN EN PRIVéLESSEN In de groepsles is plaats voor 7 kinderen per groep. De privéles heeft plaats voor twee kinderen. Dat betekent dat er veel aandacht aan de kinderen gegeven kan worden. Ook is er overlegtijd met de ouders ingepland. In de les is veel ruimte voor differentiatie. Een kind krijgt extra aangeboden wat het nog niet zo goed kan, er ligt minder nadruk op de technieken die het al wel goed kan. Dat werkt minder frustrerend voor de kinderen. Ze hoeven dan niets steeds iets te doen wat ze al kunnen. Overleg en kleine groepjes zijn de speerpunten van Waterdieren. Spelend leren en met fantasie verhalen op avontuur in het water maakt zwemles tot een groot plezier. De kinderen kunnen starten met zwemles vanaf hun vierde jaar. De groepslessen duren 45 minuten, de privélessen 30 minuten. Er staan veel spelmaterialen klaar om tijdens de lessen te gebruiken.

ZELFREDZAAMHEID "Jong leren wat moet ik doen als ik in het water val, hoe kom ik boven en hoe kom ik aan de kant zijn belangrijke zaken om goed onder de knie te krijgen. Het gaat om veiligheid en zelfredzaamheid. Dat is belangrijker dan het hebben van een mooie slag, die komt later wel.", zeggen de dames enthousiast in koor. De kinderen kunnen in dit zwembad ook afzwemmen, het is dus niet nodig om voor het zwemdiploma naar een groter zwembad te gaan. De kinderen krijgen een landelijk erkend zwemdiploma. Dit via ZON: zwemonderwijs Nederland, een belangenvereniging voor kleinere zwembaden. Gabriëlla en Jeannet zijn beiden zweminstructeur en zij hebben daar allebei als docent gewerkt. Dus studenten opgeleid om zelf zwemonderwijzer te worden. Momenteel werken ze allebei nog als zweminstructeur en beschikken dus over een ruime ervaring in het zwemonderwijs. Een extra thema van ZON: Red je vriendje. Bij het behalen van het B en C zwemdiploma moeten de afzwemmende kinderen ook echt een vriendje redden.

DE DROOM DIE UITKWAM Al jaren hadden Jeannet en Gabrëlla een droom. Nu is het dan zover. Een eigen zwemschool. Zij huren het zwembad van van Blanckendaell. Starten met zwemlessen in een eigen zwemwater. De locatie is prachtig, het is lekker warm in het zwembad. Een voordeel: als je inschrijft voor zwemlessen bij Waterdieren koop je tegen een gereduceerd tarief van 50 euro een gezinsabonnement voor Park van Blanckendaell. In de middag kunnen ouders en kinderen die niet op zwemles zitten dan het park in. Samen dieren kijken en spelen in de speeltuin. Je hoeft je dus niet te vervelen als je op je broer of zus moeten wachten als die zwemles heeft. Daarnaast kunnen ouders wachten in de Cafetaria in het park en in de winter lekker warm zitten met een kopje koffie bij 't Luifeltje.www.zwemschooldewaterdieren.nl email: info@zwemschooldewaterdieren.nl