• De West-Friezen gaan aan tafel.

    www.westfriesefolklore.nl

Zesde West-Friese donderdag: 'Gastdag in de open lucht'

SCHAGEN 'Gastdag in de open lucht' is donderdag 8 augustus het thema van de zesde folklorendonderdag in Schagen. 


De traditionele West-Friese maaltijd zal door ca. 140 deelnemers aan de folkloristische optocht worden genuttigd aan lange tafels, opgesteld op de Markt rond de kerk.
Uiteraard nuttigen de dames hun 'boerenjongens' als traditioneel drankje, de mannen doen zich tegoed aan brandewijn met nootmuskaat.
Tijdens deze originele maaltijd is er een eerst een optreden van  huisorkest De Uienhoop. Aansluitend neemt het koor 't Scheepstuygh" het over. Vooraf aan deze maaltijd is er natuurlijk weer de Moeder Aller Optochten: die van de West-Friese folklore.
Deze begint rond 10. 45 uur op de hoek Nieuwe Laagzijde/Stationsweg tegenover café Spoorzicht.
Vanaf 08. 30 uur is er bij museumboerderij Vreeburg èn het Rijtuigenmuseum al van alles te beleven bij het gereed maken van de optocht en het inspannen van de paarden. Na de optocht zijn er optredens van de Kinderdansgroep en de West-Friese Dansgroep.
De Kinderdansgroep treedt op vanaf 11.30 uur op het podium op de Markt.
Aansluitend gebruiken de jongste van onze West-Friese dansers de broodmaaltijd op de Markt voor café 't Oude Slot.
Rond twaalf uur staat nog een optreden gepland in het Makado Centrum. De West-Friese Dansgroep zal een optreden verzorgen van 11.45 uur tot 12.30 uur. Alle traditionele dansen worden uiteraard met West-Friese perfectie uitgevoerd, alles muzikaal begeleid door eigen muzikanten.
Andere activiteiten deze donderdag:
13.00-15.00 uur: Creatief Westfries: Skroifgroep Hoogkarspel treedt op in de koffiekamer van de kerk op de Markt. Vrij entree.
10.00-15.00 uur: tegen een geringe vergoeding kunt u Schagen zien van bovenaf, vanaf de toren van de kerk op de Markt.
12.15 uur: voorlezen 'torenrijm'op het podium. Dit rijm over Vreeburg zal worden voorgelezen door Martha Bakker.

Op het Slotplein zal de Ruston uit Motoren museum Nieuwe Niedorp draaien, een dieselmotor uit 1931. Gehele dag: boek-, curiosa- en creatieve markt in de Nieuwstraat