• Stef Hartog.

Zwemdiploma van levensbelang

Langedijk Afgelopen zomer was het weer regelmatig raak in het nieuws, we hebben de koppen wel voorbij zien komen 'Jonge asielzoeker verdronken bij zwemmen IJssel', 'Nederlands jongetje verdronken in zwembad Ibiza', '13-jarige jongen overleden in zwembad Goes' en 'Reddingsbrigade bezorgd over zwemvaardigheid'. Sam de Geus van Zwemschool de Geus in Langedijk: "Bij ons als zwemschool loopt elke keer weer een rilling over onze rug als er zo'n bericht voorbij komt."

SCHOOLZWEMMEN AFGESCHAFT Doordat het schoolzwemmen is afgeschaft en ouders de zwemles vaak als 'heilig moeten' zijn gaan zien, is het niveau van de zwemvaardigheid van de kinderen in Nederland gedaald. "Wij hebben als instructeur een belangrijke taak, die niet altijd gezien wordt. De afgelopen jaren zijn wij erg druk bezig geweest met de ontwikkelingen van de zwemles. Want wat doet een kind na jaren zwemles? Zwemt het dan nog braaf baantjes, of gaat het spelen met vriendjes, zwemmen in open water en klauteren op luchtkussens in het Gemeentebad? Helaas is een kind pas écht zwemveilig na volgen van het volledige zwemtraject", vertelt Sam de Geus.

METHODE Hij vervolgt: "Daarom hebben wij ervoor gekozen om met een methode te werken, waarbij veiligheid en zelfredzaamheid centraal staan. Een traject waarbij het niet meer alleen gaat om 50 meter een mooie slag te kunnen laten zien, maar waar juist geleerd wordt hoe kinderen kunnen omgaan meet gevaarlijke situaties. Zoals wat je doet als je omslaat met een boot op open water, hoe je je vriendje helpt die gekleed in het water is gevallen, of wat je doet als iemand je onder water duwt. Dat kan op een leuke speelse manier met hulpmiddelen als een boot, matten, een twister en veel meer. Daardoor hebben kinderen het zelf in de hand en is het geen opdracht van de juf. Dus hebben ze veel meer plezier en minder aandacht voor het móeten leren zwemmen, terwijl dat juist wel gebeurt." Bij Zwemschool de Geus is het voor ouders mogelijk de tijd tijdens de zwemles leuk door te brengen. Je kunt bowlen of naar de sportschool. Er wordt met kleine groepen gewerkt: voor de zwemles van 1 uur 9-10 kinderen op een instructeur. Voor de zwemlessen van een half uur staat één instructeur op 5 kinderen. De Geus: "Deze lessen zijn heel geschikt voor kinderen die meer aandacht nodig hebben en over een kortere spanningsboog beschikken.Ik ben van mening dat het belangrijk is voor ouders om te weten wat de lesmethode voor gevolgen heeft voor de veiligheid van hun kind. Daarnaast krijgen we het allemaal steeds drukker en moeten de zwemlessen 'snel, snel' en worden de gevolgen van de veiligheid van de kinderen niet voldoende in acht genomen". In deze waterrijke regio is het extra belangrijk dat kinderen goed kunnen zwemmen. Door hier nog eens extra aandacht aan te geven hopen de zweminstructeurs bij te dragen aan de bewustwording van de noodzaak dat kinderen goed kunnen zwemmen en dat dat op een heel plezierige manier wordt aangeleerd.Zwemschool de Geus, Bijlestaal 64, Langedijk Website: www.geus.nl E-mail: zwemmen@geus.nl