• Tommy Wieringa

Tommy Wieringa in kerk Oudesluis

OUDESLUIS Het Cultuurkerkje Oudesluis begint met een serie literaire activiteiten. De start ervan is donderdag 9 november.

's Avonds houdt Tommy Wieringa een lezing over zijn eigen werk. Hij geniet bekendheid met boektitels als 'Joe Speedboot' en -recent - 'De dood van Murat Idrissi'. In deze provincie is hij ook bekend door zijn wekelijkse column in het Noord-Hollands Dagblad. In Oudesluis zal hij stilstaan bij zijn laatste boek 'De dood van Murat Indrissi'. Er is voldoende ruimte voor vragen uit het publiek.

ACHTERGROND Tommy Wieringa is geboren in 1967 in het Twentse Goor, maar heeft een flink deel van zijn jeugd doorgebracht op Aruba. Toen hij terugkwam had hij het moeilijk op diverse scholen. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en later journalistiek te Utrecht. En hij heeft onder andere als aanstekerverkoper en als lokettist bij de Nederlandse Spoorwegen gewerkt. Wieringa debuteerde in 1995 met de roman 'Dormantique's manco'. Maar het meest bekend is hij vanwege zijn vierde roman 'Joe Speedboot' uit 2005. Tommy Wieringa schreef onder andere de roman 'Alles over Tristan' (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, 'Joe Speedboot' (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in 'Ik was nooit in Isfahaan', dat verscheen in 2006.

ESSAYS EN BESCHOUWINGEN Een jaar later verscheen 'De dynamica van begeerte', een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder had Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep.

Wieringa schreef hoorspelen voor KRO radio. Nu is hij columnist in het Noord-Hollands Dagblad en publiceert ook in de Groene Amsterdammer en Volkskrant Magazine. Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film 'Laatste wolf', uit de serie 'Goede daden bij daglicht'.

TELEVISIE In 2013 presenteerde hij zes weken lang de televisieserie De Grens voor de VPRO. Bij de zesdelige televisiedocumentaireserie Speeches van de VPRO, uitgezonden vanaf zondag 7 december 2014, verzorgde hij de voice-over. Journalistiek werk verscheen onder meer in de Volkskrant, Vrij Nederland en Rails. Wieringa was columnist bij de gratis krant De Pers. Eerder verschenen columns van zijn hand onder andere in de Sp!ts en Propria Cures. Sinds het voorjaar van 2013 is hij columnist bij de Wegener-dagbladen.

Het Cultuurkerkje Oudesluis vindt u aan de Noorderweg 15 in Oudesluis. Het optreden van Wieringa begint om 20.00 uur; de zaal gaat een half uur eerder open voor het publiek.

De entree bedraagt 12,50 euro (exclusief reservering, inclusief kop koffie of thee bij entree). Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk of te reserveren via: www.cultuurkerkje.nl/kaartverkoop/