• Allekabels

De beste SD-kaartjes

Advertorial

Geloof het of niet, maar dit jaar bestaat de SD-kaart alweer 20 jaar. De afgelopen jaren heeft het kaartje een ontzettende ontwikkeling meegemaakt. Of je nu extern geheugen nodig hebt voor foto's, video's of muziek, tegenwoordig is voor alles het juiste geheugenkaartje te krijgen. Maar juist omdat er zoveel keus is, kan het wel eens voorkomen dat je er niet uitkomt als je op zoek bent naar het beste product. In dit artikel kun je lezen waar je op moet letten bij de aanschaf van je ideale geheugenkaartje en krijg je een top vijf van de beste kaartjes die op dit moment op de markt zijn.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een geheugenkaart?
Er zijn dus een aantal kenmerken van de geheugenkaart die je in je achterhoofd moet houden als je op zoek bent naar een voor jou geschikte SD. Kijk allereerst naar wat voor type kaart je nodig hebt, een SDHC of een SDXC. De SDHC heeft een opslag tot 32 GB en de SDXC heeft een geheugen van 32 GB tot 1 TB. Let erop dat de SDXC een nieuw type is en het mogelijk is dat oudere apparaten de kaart niet ondersteunen. Je vindt dit soort informatie altijd in de beschrijving van je apparaat. Het logo van SDHC of SDXC staat op het kaartje. Ook de opslagcapaciteit is een belangrijke. Vaak is de regel: hoe meer opslag, des te duurder het kaartje. Daarom is het belangrijk dat je bedenkt waar je precies extra geheugen voor nodig hebt en hoeveel gigabytes dat kost. Wanneer je het externe geheugen voornamelijk voor de opslag van muziek wilt gebruiken en je bedenkt dat één liedje ongeveer een grootte heeft van 4 MB, dan heb je aan 2 GB genoeg voor 500 liedjes.

Wil je naast muziek ook video's en foto's opslaan, dan moet je een kaart van bijvoorbeeld 32 GB overwegen. Onthoud dat 1 GB evenveel is als 1024 MB. De grootte van je foto's hangt af van het aantal pixels van je camera. Beelden van een 12 megapixel camera staan gelijk aan zo'n 3,6 MB. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel geheugen je nodig denk te hebben. Filmen is een ander voorbeeld. Een uur lang beeld opnemen in HD is gelijk aan ongeveer 12 GB geheugen.

Een andere eigenschap van de geheugenkaart is de snelheidsklasse. Deze is vooral belangrijk wanneer je video's wilt gaan opnemen. Wanneer je af en toe een foto maakt, dan is het niet zo van toepassing welke lees- en schrijfsnelheid je kaart precies heeft. Daarentegen, wanneer je filmt of snel foto's achter elkaar neemt, dan wil je dat je geheugen de foto's en beelden snel verwerkt. Je wilt immers niet geremd worden door het nadenken van je apparaat. In dat geval is met name de schrijfsnelheid van belang. De minimale snelheid van je kaart is ingedeeld in een snelheidsklasse, die je terug kunt vinden op het kaartje zelf. De daadwerkelijke lees- en schrijfsnelheid kan per kaartje verschillen. Je camera geeft aan welke snelheidsklasse ondersteund wordt. Hoe hoger de snelheidsklasse, des te sneller is de verwerking van het geheugen.

De beste geheugenkaartjes
Om de beste SD-kaarten te bepalen, moet je bovenstaande informatie in het achterhoofd houden met daarnaast de criteria van het geheugen dat je nodig hebt.

Strontium Nitro Plus 128 GB
Als je op zoek bent naar een betaalbare maar prima werkende geheugenkaart, dan is de Strontium Nitro Plus een prima optie. Deze kaart is een SDXC-type wat betekent dat er veel geheugenopslag is. Deze kaart heeft 128 GB en daar betaal je relatief weinig voor. De snelheidsklasse is 10 en daarmee verwerkt de kaart dus snel gegevens. Een prima kaart voor een prima prijs dus. Let wel op dat deze kaart alleen geschikt is in apparaten die SDXC ondersteunen.

SanDisk Extreme Pro 512 GB
Deze kaart is één van de duurdere, maar levert daarentegen wel hele goede prestaties. Zeker wanneer je van plan bent te gaan filmen of een lange reis gaat maken, dan zit je met het geheugen meer dan goed. Net als de vorige kaart behoort deze tot de categorie SDXC, met een geheugen van maar liefst 512 GB. Ook de categorie van de snelheidsklasse is met 10 de hoogste. Dit wil dus zeggen dat je camera er niet lang over zal doen alle data te verwerken die op het kaartje terecht komt. Dit is vooral handig wanneer je wilt filmen. Met een te lage snelheid doet je camera te lang over de verwerking en kan het zijn dat het beeld schokkerig zal verlopen. De SanDisk Extreme Pro is geen goedkoop kaartje wel wel de beste SD-kaart voor camera.

Silicon Power 8 GB
Deze kaart wordt het allermeest verkocht en dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is het één van de goedkoopste kaartjes. Ten tweede heeft het met 8 GB een prima geheugencapaciteit voor het 'normale' gebruik van een camera. Als je dus af en toe een uitstapje maakt of ergens een foto van maakt, dan heb je hier meer dan genoeg aan. Ten derde, behorend tot de categorie SDHC kun je het kaartje op zowel nieuwe als oude apparaten gebruiken. En als laatste, hij zit in de hoogste categorie van de snelheidsklasse.

SanDisk Extreme 256 GB
Wil je toch liever meer GB maar wel een redelijke prijs betalen, dan is deze kaart iets voor jou. De geheugenkaartkaart heeft een perfecte combinatie tussen prijs, geheugen en snelheid. De kaart leest de data razendsnel en verwerkt ze vlug. Wanneer je deze kaart hebt en met je camera in 4k kwaliteit filmt, dan kun je voor maar liefst 12 uur aan materiaal opnemen. Verlaag je de resolutie iets, dan past er zelfs 30 uur op. Zonder twijfel één van de beste SD-kaarten.

Strontium Nitro 64 GB
Als laatste in de lijst staat de Strontium Nitro. Het speciale aan deze kaart is dat de geheugenkaart levenslang mee kan. Volgens de fabrikant is hij temperatuur-, magneet-, röntgenstraling- en waterbestendig. Het enige nadeel is dat de kaart van de categorie SDXC is en dus niet op ieder apparaat werkt. Verder is het een zeer snelle kaart met een ruime geheugencapaciteit.