• Bram Verbokkem en Esther Muntjewerf runnen Jouw Marktkraam terwijl Lis bijdraagt aan de gezelligheid.

    Simone Gerard

Jouw Marktkraam: recyclen maar

SCHAGEN In Schagen aan Laan nummer 11 is een nieuwe zaak geopend. Jouw Marktkraam is een landelijk initiatief en startte in Leeuwarden in 2013. Ook in Schagen is nu een vestiging geopend. Franchisenemer Bram Verbokkem runt samen met zijn echtgenote Esther Muntjewerf de nieuwe winkel.

Het concept van Jouw Marktkraam is gebaseerd op de verhuur van marktkramen, in de vorm van een soort kast van twee meter hoog en een meter breed. Particulieren en bedrijven kunnen deze kramen huren om nieuwe, oude of zelfgemaakte spullen te verkopen.

BARCODE De huurder van een kraam krijgt een barcode en achter de barcode zitten de gegevens van de huurder. De huurder bepaalt zelf de prijs en de volledige opbrengst is voor de huurder. Het huren van een verkoopplek kan vanaf 5 euro voor een fruitkist tot 27,50 euro per week voor een hele kraam. Daarnaast kan er gekozen worden voor een enkele plank of een halve kraam. "We proberen samen met de klant te zoeken naar een passende verkoopplek", zegt Bram Verbokkem. Voor de huurder is er een app op de mobiele telefoon. Met de app kan de huurder thuis in de gaten houden hoe de verkoop verloopt. Voor de verkoop hoeft de huurder dus verder niet aanwezig te zijn.

ZELF INRICHTEN De huurder beheert zijn eigen kraam. De inrichting, anders rangschikken, spullen weghalen of toevoegen kan de huurder naar eigen inzicht doen en waar nodig helpen Esther en Bram daarbij. In principe wordt aan het eind van de huurperiode de balans opgemaakt en wordt de winst aan de huurder uitgekeerd. Bij aankoop van kleding kan gepast worden, er is een paskamer aanwezig.

Het voordeel ten opzichte van een kringloopwinkel is dat de huurder er zelf ook iets aan verdient. Er is ook een goede doelenkraam aanwezig. Momenteel wordt Kika hiermee gesteund. Mensen kunnen spullen doneren om te laten verkopen in deze kraam. (meer info kikarow.nl)

RECYCLEGEDACHTE Duurzaamheid is erg belangrijk bij Jouw Marktkraam. Spullen krijgen een nieuwe eigenaar en worden hergebruikt. Naast de winkel is een ruimte waar fietsen worden hersteld. "En dit door zoveel mogelijk gebruik te maken van tweedehands onderdelen", vertelt Bram.

SOCIALE FUNCTIE Verder is er een koffiehoek. Klanten kunnen terecht voor een kopje koffie met een tosti, oma's appelgebak of Westfriese krentenmik. "In ons achterhoofd zit ook de gedachte om een sociale functie te vervullen. We geven workshops als mozaïek maken of schilderen. Huurders van kramen die iets creatiefs doen, verzorgen deze workshops. Klanten kunnen zich aanmelden voor een workshop. Maximaal zes deelnemers."

De kosten zijn in overleg met degene die de workshop geeft.

i Jouw Marktkraam, Laan 11, Schagen, 0224-785571 www.jouwmarktkraamschagen.nl schagen@jouwmarktkraam.nl