• De meiden van VZV zijn klaar voor 'Europa'.

VZV staat voor topduels

Advertorial

Door John Volkers

['T VELD] In 't Veld en Zijdewind worden de dagen zo langzaamaan per stuk afgeteld tot uur U. Dat staat voor zondag 12 november, de dag van het Europese debuut van Maedilon VZV dames 1. De loting voor de Europa Cup, officieel EHF Challenge Cup, leverde als tegenstander Rocasa Gran Canaria, in 2016 nog winnaar van een Europese beker.

[STRENGE REGELS] De heenwedstrijd wordt in Alkmaar, in de voor 20 miljoen euro nieuw gebouwde topsporthal De Meent, gespeeld en niet in de geliefde eigen sporthal, 't Zijveld. Dat is om reglementaire redenen. De Europese Handbal Federatie (EHF) hanteert strenge regels voor het huisvesten van een Europese bekerwedstrijd. De afmetingen van de eigen hal van VZV waren te beperkt, waarna besloten werd tot de verhuizing naar Alkmaar.

Voor een debutant op Europees niveau bestaan er vele vragen. De Europa Cup-commissie van VZV slaagde erin een ervaren wedstrijdmanager aan te trekken. René Cloo, hij organiseerde voor landskampioen Dalfsen reeds 47 Europese bekerduels, is de organisatorische man aan de knoppen. Aan de waslijst van eisen die zo'n Europese wedstrijd stelt, wordt met groeiend enthousiasme voldaan.

Sportief gezien worden de duels tegen de Spaanse profclub van de Canarische eilanden een enorme opgave. Maedilon VZV speelde deze herfst tot nu toe pas twee competitiewedstrijden. Het eredivisieteam is in de revisie. Al voor de zomer werd duidelijk dat er een nieuwe opbouwrij samengesteld moest worden. Toen meldden op rij Britt Stegers, Lotte Prak en Kim Jimmink zich af voor het nieuwe handbalseizoen. Zij waren vorig seizoen de voornaamste schutters van de club uit 't Veld en Zijdewind. Het was het jaar dat VZV de nummer vier van Nederland werd en de Europese uitnodiging volgde.

Hoe dan ook zal het team uit Hollands Kroon op de zondagen 12 november en 19 november (uitwedstrijd) zich tot het uiterste verweren. De handbalsters zullen zich gesteund weten door een stevig legertje supporters. De voorverkoop van de 800 kaarten voor De Meent verloopt vlot. Het team zelf verkocht liefst 200 tickets aan familie en vrienden. Om de hoge kosten van het Spaanse avontuur te drukken hield het team maandag 23 oktober een clinic voor jeugdhandbalsters. Drie dagen later volgt het duel met Dalfsen. Daar liggen kaarten voor 12 november klaar aan de kassa.